6. februar 2017

Pengene skal sikre fremtidig forskning

Af Kasper Jensen  

Da klokken slog 12 den 28. august i 2016, stod et en anelse mudret Lystanlæg tilbage i Ringsted. Ringsteds første udgave af Stafet For Livet var netop slut efter 24 timer, der havde budt på alt slags vejr. Regn og torden såvel som solskin. Deltagende mænd og kvinder i alle aldre så nu tilfredse, stolte og glade tilbage på et aktivt døgn, som stort set forløb problemfrit.  

35 Fightere og 609 deltagere støttede dengang op om arrangementet. Deltagertallet var over alle forventninger. Det samme var antallet af runder og tilbagelagte kilometer og dermed også antallet af indsamlede kroner. I alt havde de tilmeldte deltagere passeret banens mål 26.815 gange, svarende til 11.213 kilometer. Det gjorde i sidste ende Kræftens Bekæmpelse 275.762 kroner rigere.  

Stafet For Livet er et vigtigt arrangement for Kræftens Bekæmpelse. Det er den største frivilligaktivitet, og udgør sammen med andre af Kræftens Bekæmpelses aktiviteter cirka 20% af organisationens årlige indtjening.  

En tiendedel af det beløb, som Ringsted samlede ind, vil kunne mærkes lokalt. Det vil nemlig gå til lokale aktiviteter via Kræftens Bekæmpelses lokalforening i Ringsted.  

Størstedelen af den kvarte million, skal sammen med resten af Kræftens Bekæmpelses rådighedsbeløb, blandt andet være med til at sikre fremtidig forskning. En 2020 plan, der skal sørge for, at færre får kræft, at flere overlever kræft, og at tidligere sygdomsramte får et bedre liv efter deres kræftforløb.  

Under 2020 planens tre punkter gemmer der sig et antal underpunkter. Det gælder blandt andet om, at oplysning om sygdommen skal effektiviseres. Den skal ligeledes udbredes i Danmark, så så mange som muligt er bekendt med forebyggelsen.  

Samtidig arbejder Kræftens Bekæmpelse også på, at der skal gå kortere tid, fra ny viden opdages, til den bruges praksis.  

Dem der har en kræftdiagnose skal derudover overleve deres sygdom i højere grad. Indsatsen skal derfor tilrettelægges individuelt, så alle opnår de bedst mulige resultater i deres forløb.  

Derudover skal der også især fokuseres på, at kræftpatienter ikke tabes undervejs. Men at man får en oplevelse af, at der aktivt tages hånd om ens sag og at man får et samlet og godt patientforløb.  

Alle de tidligere sygdomsramte og dem, der lever med sygdommen i dag, skal have en bedre livskvalitet. Disse mennesker skal tilbydes de bedste rammer og betingelser for selv at skabe et godt og aktivt liv. Kræftpatienter, pårørende og efterladte får tilbudt patientstøtte, hvor de får muligheden for, altid at kunne få støtte, hjælp og rådgivning, når de har behov for det. Heriblandt støtte og hjælp til hvordan de mindsker senfølgerne.  

Uden den indtjening som Kræftens Bekæmpelse har på Stafet For Livet, ville det være svært at realisere dette mål inden 2020. Heldigvis vokser stafetten sig større for hvert år. Og siden sidste års stafet er der sket meget. Flere danske byer ønsker at være en del af begivenheden, som i dag tæller 58 stafetter fordelt rundt omkring i hele landet.  

Ligeledes arbejder 10 nye byer på at få arrangeret begivenheden. Chancen for at der ligger en stafet i dit lokalsamfund er derfor stor.  

Vi starter i år den 26 august 2017.